Overslaan en naar de inhoud gaan

6de leerjaar A

6de leerjaar A
Korneel Lagae
10-06-2022

Verkeerswedstrijd + fietsexamen

Vorige week zaterdag stond na jaarlijkse gewoonte de 'Verkeerswedstrijd' op het programma. Na het inoefenen van de verkeersborden, fietsproeven, behendigheid en het effectieve verkeerspark waren we er klaar voor.

De verschillende proeven werden heel goed afgelegd door onze leerlingen. Een aantal leerlingen raakten zelfs in de finale. De wisselbeker werd met veel trots terug binnengehaald. De uiteindelijke overwinning moesten we aan ons laten voorbijgaan. 

Vandaag vrijdag stond dan het effectieve fietsexamen op het programma. Het was duidelijk, de leerlingen had heel wat geoefend.
Met de nodige motivatie en inzet trokken ze één voor één de openbare weg op.

Meester Johan en ik kunnen met trots meedelen dat ze het uitstekend deden. Iedereen slaagde 'bijna' feilloos in zijn opzet.

Hierbij zeker en vast ook een woordje van dank aan de politie van Ardooie en onze vrijwilligers. Zonder hen geen verkeerswedstrijd of fietsexamen.

Dank u!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Vertrek
Korneel Lagae
03-06-2022

Kinderkrak van Ardooie

Dora Bossaert, uit de Roeselaarsestraat, is een vlotte en welbespraakte leerlinge aan GBS de Zonnebloem in Ardooie. Ze heeft ook een vlotte pen en werd in Ardooie Junior Journalist in de opstelwedstrijd van het Davidsfonds.

Bijna 200 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar uit alle lokale scholen namen hier aan deel. Dora mocht als plaatselijke winnaar, met haar toekomstverhaal over Lola met de gouden druppel, doorstoten naar de provinciale finale en vervolgens naar de Vlaamse finale waar ze op een schitterende derde plaats eindigde. Haar familie, meester Johan en Jan Gadeyne van het Davidsfonds begeleidden haar naar het Vlaams Parlement.

“Voor mij was dit werkelijk een aangename verrassing”, zegt Dora. Haar leerkrachten die haar vlotte schrijfstijl waarderen, zagen het aankomen. “Volgend jaar loop ik school in het IHK in Ardooie. Naast de school heb ik ook enkele hobby’s. Ik ben lid van Chiro Nele waar ik op zondagmiddag leuke activiteiten meemaak. Ik hou ook van dansen en turnen. En woordkunst zegt me ook wel iets.” En dat laatste merk je want Dora heeft een rijke woordenschat voor een meisje van nog geen twaalf jaar. Of ze een idee heeft wat ze later wil worden? “Graag wil ik actrice worden of kleuterjuf”, klinkt het vastbesloten. (JM)

KinderKrak
Korneel Lagae
03-06-2022

Voorbereiding 'Verkeerspark' + 'Fietsexamen'

Het is bijna zover...
Ieder jaar leggen de leerlingen een fietsexamen af.
De gemeente Ardooie organiseert eveneens de grote 'Verkeerswedstrijd'.

De theorielessen werden gegeven. De verkeersborden zijn gekend.
Er werd geoefend op school en op het verkeerspark.

Ze zijn er klaar voor.

Veel succes!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Oefenen
Korneel Lagae
19-05-2022

Een dag in het teken van Wereldoorlog I

Vandaag stond er een educatieve dag omtrent Wereldoorlog I op de planning. 

We namen de Seastar te Nieuwpoort. We doorkruisten de IJzer op weg naar de Dodengang en de IJzertoren. We kregen zelfs een kort bezoek van de Seaking Koksijde. De schuifdeuren gingen open en er werd duchtig heen -en weer gezwaaid. Een super ervaring voor de kinderen.

We trokken richting de Dodengang. De hemelsluizen gingen volledig open. We voelden onze echte soldaten. Door de gietende regen en de grote plassen, trokken we door de loopgraven. Voorzien van de nodige uitleg door onze gids.

Tegen de middag konden we ons verwarmen op de boot. Een drankje en ons lunchpakket deden wonderen. De hemel klaarde op en we waren klaar voor het tweede deel.

De IJzertoren moest eraan geloven. We kregen per klas een gids toegewezen. We leerden de geschiedenis en de functie van de toren kennen. We gingen de 22 verdiepingen omhoog per lift en kregen de kans om de omgeving af te speuren. Per verdieping werd er dieper ingegaan op een aspect: kledij, omgeving, materialen.....

Als laatst trokken we richting Tyne Cot Cemetery. Na een kort woordje uitleg van meester Johan gingen de leerlingen op een gepaste manier rond op het kerkhof.

Met heel wat nieuwe kennis, indrukken en een goed gevoel trokken de leerlingen terug richting Ardooie.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Vertrek
Korneel Lagae
15-05-2022

Geïntegreerde praktische proef

Voor de geïntegreerde proef van OVSG moesten de leerlingen een bewegende figuur maken. Aan de hand van een stappenplan maakten ze een machine met een 'eigen' ontworpen figuur.

Een blikken doos was een goede basis om uit te vertrekken. Door een krukas te plooien op een nauwkeurige manier kon hun fantasiefiguur bewegen.

De leerlingen slaagden één voor één in de proef. Met prachtige resultaten tot gevolg. 

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Proef techniek
Korneel Lagae
15-05-2022

Heilig Vormsel

Zaterdag 14 mei vond het Heilig Vormsel plaats.

Tijdens een mooie viering kregen de leerlingen één voor één de zegen. 

Proficiat aan alle vormelingen.

Vormelingen
Korneel Lagae
08-05-2022

Fietsbehendigheid

Op 4 juni nemen we terug deel aan de verkeerswedstrijd te Ardooie. Op 10 juni staat ons fietsexamen op het programma.

Hoog tijd om onze fietstechnieken nog wat bij te schaven. En nog net voldoende tijd om onze fiets technisch  in orde te plaatsen.

De leerlingen maakten kennis met een heel aantal basisvaardigheden. Ook met dingen die zeker nog eens moesten herhaald worden: achteromkijken, hand uitsteken bij het afslaan....

Alles lukte vrij vlot en de leerlingen volgden erg goed de verschillende instructies op

We stonden versteld van hun fietsvaardigheid!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Fietsbehendigheid
Korneel Lagae
29-04-2022

Welbevinden op school?

We kregen vanuit de onderwijsinspectie de vraag om een enquête af te nemen. Hierbij lag de focus op een aantal aspecten.

  • Hoe leerlingen zich voelen op school en in de klas.
  • Hoe leerlingen zich engageren op klas- en schoolniveau.
  • Hoe leerlingen zich evalueren op hun eigen schoolse kunnen.
  • Hoe leerlingen de sociale relaties met anderen ervaren.

Elk met hun eigen Chromebook en inloggegevens gingen ze aan de slag. Met de nodige aandacht en nauwkeurigheid werkten ze de enquête af.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Aan de slag
Korneel Lagae
28-04-2022

Junior Journalist

Naar jarenlange traditie namen we dit schooljaar terug deel aan de Junior Journalist schrijfwedstrijd, een initiatief van het Davidsfonds, afdeling Ardooie-Koolskamp. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar kregen de opdracht om een verhaal te schrijven met als thema “Onze wereld na 2030”. We keken uit naar goed geschreven en fantasierijke verhalen. En die kregen we! Op 25 februari werd Dora Bossaert met haar verhaal “Lola en de gouden druppel” bekroond als beste stelwerk van dit jaar. Ze ontving in ‘t Zonneke een mooi boekenpakket voor haar inzet.

Maar... haar verhaal ging door naar een provinciale en uiteindelijk een nationale jury. En dan, totaal onverwacht, werd Dora uitgenodigd voor de nationale prijsuitreiking van het Davidsfonds die dit jaar doorging in het Vlaams Parlement in Brussel. Ze was geselecteerd bij de 5 beste werkjes van haar categorie! Zodoende trok het gezin Bossaert op 24 april richting Brussel. Ook haar meester Johan Vervenne en Jan Gadeyne, Davidsfonds Koolskamp, waren van de partij. Allen heel benieuwd en nieuwsgierig hoever Dora het nu zou brengen. Iets na tweeën was het zover. Dora werd derde nationaal! Opnieuw werd ze beladen met een mooi prijzenpakket en de verdiende felicitaties. Na de fotosessie en een verdiend drankje trokken we samen terug richting Ardooie, een nieuw avontuur tegemoet. Blij dat ik dit nog mocht meemaken tijdens mijn laatste volle schooljaar. Proficiat Dora!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Glunderen op de prijsuitreiking
Korneel Lagae
01-04-2022

Nieuwe rekken voor de uitleendienst....

Na de vakantie start de uitleendienst terug op. Er werden heel wat nieuwe rekken aangekocht.

Deze kwamen binnen als ware bouwpakketten. We werkten met beide klassen samen en verdeelden de leerlingen in verschillende groepen.

Elke groep kreeg een bouwpakket en ging stapsgewijs aan de slag. Door de technische support van meester Johan en de mentale support van mijn kant ging alles vlot.

De leerlingen werkten prachtig samen, verdeelden perfect de taken en bouwden erg vlot de verschillende rekken op.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Van doos tot rek!
Korneel Lagae
25-03-2022

Workshop IHKA

De leerlingen kregen de kans om een workshop te volgen in het IHKA. Een ideale kans om kort kennis te maken met de school.

Onder leiding van 2 ervaren en enthousiaste leerkrachten gingen ze aan de slag. Eerst werd er een ontwerp gemaakt via een computerprogramma. Daarna moesten alle gegevens juist worden ingegeven. Dit is van groot belang voor de laserprinter.

Na een korte controle door de leerkrachten, konden ze plaatsnemen aan de laserprinter.

Alle gegevens juist programmeren en laseren maar. We kregen prachtige sleutelhangers als resultaat.

Een leuke namiddag en een ervaring rijker trokken we terug richting de Zonnebloem.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Programmeren aan de computer
Vervenne Johan
Vervenne Johan